<p><big><span style="caret-color:#000000"><span style="color:#000000"><span style="font-family:-webkit-standard"><span style="font-style:normal"><span style="font-variant-caps:normal"><span style="font-weight:normal"><span style="letter-spacing:normal"><span style="orphans:auto"><span style="text-transform:none"><span style="white-space:normal"><span style="widows:auto"><span style="word-spacing:0px"><span style="-webkit-text-size-adjust:auto"><span style="text-decoration:none">Romatizmal kalp hastalığı ilk başlarda basit bir boğaz enfeksiyonu gibi başlar. Boğazda ağrı, ateş ve yutkunma güçlüğü ortaya çıkar.</span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></big></p>
Akut romatizmal ateş (ARA), A grubu beta hemolitik streptokokların neden olduğu akut faringeal infeksiyona gecikmiş bir tepki sonucu gelişen; kalp, eklemler, santral sinir sistemi, deri ve deri altı dokuları tutan inflamatuar bir hastalıktır. Akut romatizmal ateş infeksiyondan belli bir süre (yaklaşık 3 hafta) sonra artrit, kardit, deri altı nodüller ile ortaya çıkabilir. Kardiyak tutulumu ise,kalbin ve iç yüzeyin hasarlanmasıyla ortaya çıkan ve sonucunda kalp kapaklarında işlev bozukluğu, yetersizlik, daralma ve ritim bozukluklarına götüren bir hastalıktır.
Hastalık ilk başlarda basit bir boğaz enfeksiyonu gibi başlar. Boğazda ağrı, ateş ve yutkunma güçlüğü ortaya çıkar.
Göğüs ağrısı
Kalp çarpıntısı
Mide bulantısı
Sık soluk alıp verme
Kuru öksürük
Baş dönmesi
El ve ayaklarda üşüme hissi
Kalp ritim bozukluğu
Yüzde ve bacaklarda şişlik
Eklem şişliği ve kızarıklığı
Romatizmal kalp hastalığı yavaş ilerleyen bir hastalıktır fakat tekrar eden boğaz enfeksiyonlarıyla iyi bir tedavi süreci uygulanmazsa ölümcül sonuçlar da doğurabilmektedir. 5-15 yaş arasında geçirilen bakteriyel enfeksiyona, vücudun oluşturduğu bağışıklık sistemi cevabında ortaya çıkar. Bu tür hastalara ilk başlarda iyi tanı konulması ve tedavi edilmesi gerekmektedir.
Romatizmal ateş sebebiyle kalp kapakçıklarında meydana gelen hasar, kapakçıkların düzgün açılıp kapanmamasına neden olmaktadır. Eğer akut romatizmal ateş2-5 hafta içinde iyi tedavi edilmezse kalp sıkıntıları yaşama ihtimaliniz oldukça yükselir.
Hastalığı önlemenin en iyi yolu, boğaz enfeksiyonlarının en kısa sürede doktor kontrolünde antibiyotik tedavisi ile iyileştirilmesidir. Eğer romatizmal kalp rahatsızlığınız varsa kan incelticiler, beta blokerler, kalsiyum kanalı blokerleri almanız gerekebilir.
Herhangi bir operasyondan önce, ameliyat bölgesinden kana karışan bakterilerin tekrar zarar vermemesi için antibiyotik ön tedavisi uygulanmaktadır.